Het verhaal  over de bouw van een molen...
 Copyright © 2005 by "Stichting Het Klaverblad"  ·  All Rights reserved  ·
VERSLAG FOLKLOREDAG 2007 - 18 augustus


In het kader van het Jaar van de Molens heeft stichting het Klaverblad besloten ook op folkloredag haar in beheer zijnde molen voor het publiek open te stellen.
Folkloredag is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij rond het historische levende dorp op de Zaanse Schans in Zaandam een markt wordt gehouden met onder andere demonstraties van oude ambachten en verkoop van ambachtelijke producten.

Gezien het succes van de openstelling van het Klaverblad op nationale molendag 12 mei jl. besloten we dezelfde formule toe te passen wat betreft de ontvangst van bezoekers. De poort stond vrijblijvend open van 10.00 tot 16.00 voor iedereen die molen het Klaverblad van dichterbij wilde bekijken.

Om wat inkomsten voor het onderhoud van het Klaverblad te genereren, had moeders weer overheerlijke appeltaarten gebakken. Voor een vriendenprijsje werden de punten verkocht eventueel vergezeld van koffie of thee. “Grannies applepie” vond gretig aftrek en tegen drieën was het uitverkocht! 


Hoe kan het ook anders. In zo’n entourage, de hut van het Klaverblad, is het uitstekend toeven met moeders en zus Mari als gastvrouwen. Regelmatig zat de hut stampvol, de lokale en (inter)nationale gasten waren vaak niet weg te slaan. Met handen en voeten en Engels, Duits en Zaans door elkaar werd gecommuniceerd en iedereen vermaakte zich uitstekend.De tentoonstelling over de ontstaansgeschiedenis van het Klaverblad was deze keer ook weer te bezichtigen. Voorts vertelden mijn vader en ik aan geďnteresseerden meer over de molen zelf. Ook al heeft onze kleine molen niet veel gaandewerk, voor velen was het demonstreren van het eenvoudige principe van de vang of het kruirad al een openbaring.Verder was duidelijk te merken dat het voor veel mensen een verademing was om op deze persoonlijke wijze in contact te komen met het fenomeen molen, of het nu ging om de “Zaandaiker” die er plezier in had dit project, dat hij al jaren had gadegeslagen vanaf de overkant van de Zaan, eens van binnen te bekijken, of om de reiziger uit Argentinië die buiten de toeristische drommen en horden om een echt stukje Nederland kennen leerde.

Het aantal bezoekers was ca. 125 en de giften en de verkoop van de taart en koffie hebben die dag ca. €100,- opgebracht, net zoals op twaalf mei. Ook deze keer hebben we daarmee een deel van de onderhoudskosten van het Klaverblad kunnen dekken, fantastisch dus! Bovendien hebben we ook weer kennisgemaakt met eventuele vrijwilligers voor de bouw van de nieuwe schuur.  Er zal nog heel wat werk verzet moeten worden in de nabije toekomst, dus alle hulp, manueel of financieel, is meer dan welkom.


Mede naar aanleiding van het succes van de openstellingen dit jaar, 12 mei, 2 juni (dag van de bouw) en 18 augustus, heeft stichting het Klaverblad besloten in 2008 iedere eerste zaterdag van de maand haar deuren te openen voor publiek. Hopelijk is eind 2008 ook de “nieuwe” loods (opgebouwd uit spanten van een oude Zaanse houtloods en andere historische materialen ) gereed en te bezichtigen.

Al met al heeft het Jaar van de Molens veel positieve zaken opgeleverd. Behalve een bijdrage in het onderhoud en nieuwe contacten was het voor ons ook een soort oefening voor toekomstige officiële openstelling en een aanleiding om na te denken over verdere manieren om een interactie met het (toeristische) publiek aan te gaan.

Groeten,

Saskia Pos, namens St. Het Klaverblad