Copyright 2005 by "Stichting Het Klaverblad"    All Rights reserved 
'Nieuwbouw'.
Beste mensen,

De herrijzenis van onze houtloods is medio 2008 van start gegaan!
Er is heel veel aan vooraf gegaan en er valt ook van alles over te vertellen, ongetwijfeld zou er ook  veel over gediscussieerd worden als we een forum zouden opstarten. Het gaat om het herbouwen van een 250 jaar oude typisch Zaanse houtdroogschuur, waarvan er honderden in de Zaanstreek gestaan hebben. Hoe ga je te werk, wat is verantwoord, wat is financieel haalbaar? Sluit je moderne technieken en materialen uit of doe je concessies?

In ons geval word het een mix van van alles met in het achterhoofd de strategie die een rode lijn vormt door de geschiedenis van het Klaverblad, nl. roeien met de riemen die je hebt. Wat we aan materialen en gereedschap hebben, gebruiken we. Wat we aan mankracht en kennis kunnen vergaren, zetten we in. 

Waar geen twijfel over hoeft te bestaan: zoveel mogelijk proberen we om de constructies die in zicht zijn, zo authentiek mogelijk te maken. Voor het niet-zichtbare werk zoeken we naar de voor ons meest voor de hand liggende oplossing. Verder willen we zoveel mogelijk gerecyclede en/of duurzame materialen inzetten.

Dit als heel beknopte inleiding. Hopelijk kan ik in een later stadium dieper ingaan op de verschillende details van het bouwproces. Het is voor mij als (fijn)houtbewerker in ieder geval een uitdaging, een eer en een heel leerzame en inspirerende ervaring om me met de bouw van deze loods bezig te houden! 

Iedereen die een kijkje wil nemen is welkom! Je kunt je ook nog steeds als vrijwilliger opgeven om een dagje mee te werken aan dit unieke bouwproject. De werkdagen met vrijwilligers die vooraf zijn gegaan aan dit schrijven waren in ieder geval altijd erg leuk en gezellig. Verder worden alle vrijwilligers aan het eind van de rit uitgenodigd voor een spetterend eindfeest als de bouw afgerond is!

Hartelijke groeten,

Saskia Pos

Het verhaal  over de bouw van een molen...