'Nieuwbouw'.
Copyright © 2005 by "Stichting Het Klaverblad"  ·  All Rights reserved  ·
Doorsnede van de te bouwen loods, met benoeming van de originele onderdelen
Perspectiefschets, overzichttekening
22 september 2008, de penantjes worden gemetseld.
4 stenen hoog, van het type maaseik, paarsblauwe juffert.
Hier is een stuk ingezet in een muurplaat, wurmt genoemd, die op de hoeken van de staande binten wordt bevestigd middels een zwaluwstaartverbinding. Voor deze reparatie heb ik een stuk grenen “op leeftijd” gebruikt, zoals deze balk zelf ook is.
Op 9 oktober besluiten we twee grenen balken die van een andere loods afkomstig waren, te laten verzagen tot voetplaten door onze buur, houtzaagmolen het Jonge Schaap. Deze platen worden dwars over de vloerplaten geplaatst (die in de lengte van de loods liggen, onder elke rij bintbenen 1). Er wordt een gat in gemaakt waar de pennen die onder aan de bintbenen zitten, in vallen. De twee balken worden afgekort tot een lengte van 5m50 en spijkervrij gemaakt. Daarna gaan ze te water en slepen we ze achter een bootje aan naar het Jonge Schaap toe.
De delen op de helling bij het Jonge Schaap.
Wurmt in het zaagraam.
18 oktober 2008: de binten worden op hun nieuwe plek gezet!
20 oktober 2008: ook de wurmten en nokbalk worden met behulp van de intussen mythische primitieve hijskraan op de binten gehesen.

In verband met eigen werk ligt het bouwproces nu een paar weken stil. Intussen gaan we door met het maken van een vervolgplan en materiaalstaat en het vergaren van middelen om de bouw tot voltooiing te brengen.
Wat we zo snel mogelijk gedaan willen krijgen is het leggen van de dakpannen. Zo krijgt het houtwerk de kans om goed aan te drogen, want het heeft sinds juli in de buitenlucht al heel wat buitjes voorbij zien komen.

Wordt vervolgd!
Ondertussen wordt er het nodige aan het aanwezige houtwerk gerepareerd.
Het verhaal  over de bouw van een molen...