Copyright © 2005 by "Stichting Het Klaverblad"  ·  All Rights reserved  ·
'Nieuwbouw' voorjaar 2009.
Het verhaal  over de bouw van een molen...
 
VERVOLG VAN HET VERSLAG VAN DE BOUW VAN DE HOUTLOODS BIJ HET KLAVERBLAD

Een kleine mijlpaal die we onszelf gesteld hadden: voor het eind van het jaar het hoogste punt bereiken. En dat is gelukt! Op 27 december was het zover. Pa Pos durfde het zelfs weer aan om op een ladder te klimmen!
Ondertussen bouwde ik een beun om de schoren van de nokstaanders naar de nokbalk te kunnen bevestigen. Ik had een systeem bedacht zodat ik in mijn eentje de beun over de spanten kon slepen, zo vader zo dochter, hè!
Het was een behoorlijk barre winter zoals we die niet meer gewend zijn, en voor het werk daar in de hoogte was thermisch ondergoed een vereiste! Maar het leverde zeker ook veel mooie plaatjes op, zoals deze:
Afgelopen december heb ik met de dekschuit bouwbedrijf Somass helpen verhuizen van de opslag aan de Zaan naar de houtloods op het Hazenpad. 8 keer voer ik heen en terug door de sluis. Deze dienst hebben we geruild tegen een timmerman van Somass voor drie dagen. We kregen wel de hoofdprijs, namelijk directeur Gerrit van Assema zelf! Hij wist van wanten, dus konden we flink meters maken. In drie dagen tijd hebben we de sporen aangebracht en bijna de helft van de panlatten!

Qua dakopbouw is de schuur in tweeën verdeeld. De helft het dichtst bij de molen krijgt de authentieke opbouw, d.w.z. sporen van ca. het formaat 70 x 55 mm (verticaal). Een groot deel van de originele sporen waren nog aanwezig en bruikbaar! Daar overheen komen (horizontaal) dubbele panlatten, die we vorig voorjaar van het Jonge Schaap hebben gekregen.


De andere helft wordt volledig geïsoleerd en behoeft dus een andere opbouw. Daar zijn sporen van 120 mm breed geplaatst om de 60 cm. Dit gedeelte wordt net als de wanden voorzien van 120 mm dikke natuurlijke isolatie.


Inmiddels is het gedeelte wat geïsoleerd wordt, voorzien van waterdichte dampopen folie en stoflatten. Dat hebben pa en ik eind februari gedaan. Aankomende week gaat het hopelijk lukken om ook de panlatten op dit gedeelte te bevestigen. Hoe dan ook, zaterdag 7 maart beginnen we met het leggen van de dakpannen! We doen eerst het gedeelte bij de molen, zodat dat ook waterdicht is en het natte hout eindelijk een zucht van verlichting kan slaan!

Inmiddels is houtzaagmolen het Jonge Schaap ook begonnen met het zagen van de lariks delen voor de gevelbetimmering. Omdat er niet zoveel wind is geweest de afgelopen tijd is de planning een beetje uitgelopen. Erg leuk dat zelfs in deze tijd zo’n samenwerkingsverband kan bestaan!

En nu op naar de lente! Ik zie er weer ontzettend naar uit om in mijn “hempie” (standaard bij mij zodra de zon zich laat zien) lekker door te timmeren aan de schuur! Ik ben blij en dankbaar dat we inmiddels al zover zijn, ook al duurt het altijd langer dan gedacht, maar de basis staat en hoe! De oude onderdelen hervonden hun positie en omdat ik veel tijd heb besteed aan uitmeten en uitzetten durf ik te zeggen dat het niet beter kon! De oude verbindingen vielen als vanzelf weer in elkaar, wat een kick!

WORDT VERVOLGD…..

Groeten,

Saskia Pos