Het verhaal  over de bouw van een molen...
 
Verslag beginfase herbouw Loods 4
Men beginne bij het begin, en dat is de fundering. Bouwbedrijf Nieuwe Maten nam dit voor zijn rekening, zelfs gedeeltelijk gesponsord in samenwerking met W.A. Benecke die hei- en graafwerkzaamheden belangenloos heeft uitgevoerd.  Yoeri  Rosier, die destijds  in dienst was van Nieuwe Maten, was de uitvoerder in deze. Het was belangrijk dat de steunpunten in de fundering overeenkwamen met de bestaande verbindingen van het loodsje. Dat was vrij moeilijk te bepalen aangezien alle onderdelen nog los lagen opgeslagen, maar met wat kunst- en vliegwerk is er toch een maatvoering opgesteld die Yoeri behoorlijk goed heeft weten te vertalen in de fundering.
Krijn van der Voorn van Nieuwe Maten en Yoeri zijn op vrijwillige basis bezig met de laatste paal, wat nogal wat moeite kostte opdat ze stuitten op een stuk fundering van het vorige bouwwerk dat hier op het terrein stond, pakhuis Kromo
De voltooide fundering met in de verte opgemetselde poertjes voor het houtdrooggedeelte en vooraan de verbreding ten behoeve van de muren van de gesloten ruimte
In de loop van 2008 werden de originele onderdelen voor restauratie onder handen genomen door Saskia. Hoewel de loods goed geconserveerd is, heeft hij tijdens zijn vorig leven door bijvoorbeeld lekkage hier en daar schade opgelopen.
Hier ontbreekt de pen aan één van de                          Eén van de wurmten met ingezet stuk                                                                                   bintbenen
Ook was het haar taak uit te zoeken hoe het bouwpakket van de loods precies in elkaar stak. Destijds bij de sloop waren er gelukkig markeringen aangebracht op een aantal onderdelen, maar niet overal, en er bleek ook nog wat te ontbreken, nl. de buitenste vloerplaten, die door het inregenen op de oude locatie waren weggerot.
Op 9 oktober besluiten we twee grenen balken die van een andere loods afkomstig waren, te laten verzagen tot voetplaten door onze buur, houtzaagmolen het Jonge Schaap. Deze platen worden dwars over de vloerplaten geplaatst (die in de lengte van de loods liggen, onder elke rij bintbenen 1). Er wordt een gat in gemaakt waar de pennen die onder aan de bintbenen zitten, in vallen. De twee balken worden afgekort tot een lengte van 5m50 en spijkervrij gemaakt. Daarna gaan ze te water en slepen we ze achter een bootje aan naar het Jonge Schaap toe.
20 oktober 2008: ook de wurmten en nokbalk worden met behulp van de intussen mythische primitieve hijskraan op de binten gehesen.

In verband met eigen werk ligt het bouwproces nu een paar weken stil. Intussen gaan we door met het maken van een vervolgplan en materiaalstaat en het vergaren van middelen om de bouw tot voltooiing te brengen.
Wat we zo snel mogelijk gedaan willen krijgen is het leggen van de dakpannen. Zo krijgt het houtwerk de kans om goed aan te drogen, want het heeft sinds juli in de buitenlucht al heel wat buitjes voorbij zien komen.
De delen op de helling bij het Jonge Schaap.
Wurmt in het zaagraam.
18 oktober 2008: de binten worden op hun nieuwe plek gezet!
Een kleine mijlpaal die we onszelf gesteld hadden: voor het eind van het jaar het hoogste punt bereiken. En dat is gelukt! Op 27 december was het zover. Pa Pos durfde het zelfs weer aan om op een ladder te klimmen!
Het was een behoorlijk barre winter zoals we die niet meer gewend zijn, en voor het werk daar in de hoogte was thermisch ondergoed een vereiste! Maar het leverde zeker ook veel mooie plaatjes op, zoals deze:
Omdat Saskia met dekschuit de Oude Vos bouwbedrijf Somass hielp verhuizen van de opslag aan de Zaan naar de houtloods op het Hazenpad, kreeg St. Het Klaverblad in ruil daarvoor een timmerman van Somass voor drie dagen. Dat was wel gelijk de hoofdprijs, namelijk directeur Gerrit van Assema zelf! Hij wist van wanten, dus konden we flink meters maken. In drie dagen tijd hebben Gerrit en Saskia de sporen aangebracht en bijna de helft van de panlatten.

Qua dakopbouw is de schuur in tweeën verdeeld. De helft het dichtst bij de molen krijgt de authentieke opbouw, d.w.z. sporen van ca. het formaat 70 x 55 mm (verticaal). Een groot deel van de originele sporen waren nog aanwezig en bruikbaar! Daar overheen komen (horizontaal) dubbele panlatten, die we vorig voorjaar van het Jonge Schaap hebben gekregen.



De andere helft is volledig geïsoleerd en behoeft dus een andere opbouw. Daar zijn sporen van 120 mm breed geplaatst om de 60 cm. Dit gedeelte is net als de wanden voorzien van 120 mm dikke natuurlijke isolatie.
Bij houtzaagmolen het Jonge Schaap zijn de lariks delen voor de gevelbetimmering aangeschaft. Erg leuk dat zelfs in deze tijd zo’n mooi samenwerkingsverband kan bestaan!



 
Copyright © 2005 by "Stichting Het Klaverblad"  ·  All Rights reserved  · 
naar boven