Copyright © 2005 by "Stichting Het Klaverblad"  ·  All Rights reserved  · 
Binnenwerk, stelling en wieken.
De ijzeren bovenas had ik in de begin jaren ’80 van de vorige eeuw, net als de roeden , gemaakt met Toon Besseling die bij G.Z.W. werkte. Het bovenwiel is oud en stond in het Pink en de Zaansche Molen wilde dit wiel en andere wegdoen i.v.m. ruimte gebrek en ik heb toen 3 wielen gekregen. Het wiel had geen kammen en deze heeft Nico Maas, de molenmaker, ruw uitgezaagd en gratis geleverd. Saskia heeft de kammen pas geleden gemaakt en afgewerkt waarbij Nico advies gegeven heeft.
Het wiel is opgedikt met 3 cm eikenhout en samen met de as afgedraaid door Theo Teeuw bij Holleman. Hij heeft ook de bronzen schalen van het voorlager gemaakt. Het achter kogellager en de lagers van het spil heb ik van Joh. Schol gekregen. Het spil en lantarenwiel hierop maakt Theo ook. Begin 2003 hebben Saskia en ik nog 2 houtbewerkingsmachines aangeschaft op fifty/fifty basis en het betrof een lintzaagmachine en een vlakvandiktebank met langgatboorinrichting. Deze machines en de cirkelzaagbank zijn aangesloten op een exhauster met cycloon afkomstig van Simonsz houthandel die reeds opgeslagen lag in mijn Poelenburg periode en nu dus goed van pas kwam. We beschikken met de houtdraaibank die Saskia gekocht had en een Karwei afkort-cirkelzaagbank en een afkortzaag nu over een behoorlijk machinepark. Dit kwam uitstekend van pas met het maken van het bovenhuis.
Na flink wat lobbyen kreeg de stichting, van de Hollandsche Molen bericht dat zij een bedrag van €  20.000,-- als budget beschikbaar stelden voor de afbouw van de lattenzager “Het Klaverblad”. Het bedrag waar de stichting beschikking over kreeg was ongeveer 10% van het bedrag dat de Hollandsche Molen van de sponsorloterij had ontvangen en was gerelateerd aan het bedrag van ruim €  42.000,-- wat nodig was als we de molen zouden laten afbouwen en begroot was door Molenmakerij Saendijck Hierdoor was het mogelijk de stelling te laten maken door bouwbedrijf “Nieuwe Maten” en de roeden te laten optafelen of ophekken. Op 31-8-04 is bouwbedrijf de “Nieuwe Maten” begonnen de stelling te plaatsen. Dit werk was de 1e week van oktober voltooid. Ook was het nu mogelijk om het bovenhuis op de grond in elkaar te zetten en te laten ophijsen. Het bovenhuis had ik binnen gemaakt als een bouwdoos zodat, als het geld niet beschikbaar gesteld was, ik stukje voor stukje naar boven had gebracht en daar in elkaar had gezet. Nu is dit veel sneller gegaan, zodat in juli 2005 het wiekenkruis is gaan draaien.
 
naar boven