Copyright © 2005 by "Stichting Het Klaverblad" · All Rights reserved ·
Uitwerken en voorbereiden.
De gereedschappen die ik op de Poelenburg had zoals slaghaken, kantelhaken, rolbanken, zagen enz. gingen over naar de Zaansche Molen in ruil voor hun goede diensten om a). om een stukje land te kopen b). een authentieke oude houtloods en c). eventueel een kleine wipmolen, die verplaatst moest worden te verkrijgen..
Met Evert Smit, ook bestuurslid van de Zaansche Molen, naar Stuurman Cacaofabriek geweest en daar de toezegging gekregen , als ik een bouwvergunning had, het terrein kadastraal Zaandam sectie A488 , te kunnen kopen. Hierna heeft Gerrit Husslage (kleinzoon van de molenmaker) de tekeningen gemaakt voor hfl 600,00 en een bouwaanvraag ingediend. Inmiddels op 18 mei 1972 met Evert Smit bij burgemeester Bakker van Zaandijk geweest om toestemming te vragen om een stuk houtloods van Donker te mogen slopen. Op 12 juni was die toestemming binnen. In januari ’73 brief ontvangen dat B en W van Zaandam geen bezwaar hebben.
Kort daarna is de bouwvergunning verleend. Op 2 april 1973 is het terrein (1425 m2) aangeschaft.
Er zijn nog pogingen gedaan om een wipwatermolen van de Varnebroekerpolder te Heiloo over geplaatst te krijgen. Dit is niet gelukt, temeer omdat men de molen in de regio wilde houden.
Toen het terrein aangekocht was is er een dekschuit van Simonsz Houthandel te leen gekregen en in mei ’73 het huisje, dit was een voormalig werfkantoor en schaftlokaal van houthandel Vis , en drie vakken van ‘loods 2’van Donker gesloopt waarbij de hele familie heeft geholpen.
Samen met de schipper van Simonsz, Theo Smit, hebben wij de geladen dekschuit via de Papenpadsluis naar de Kalverringdijk gebracht. We hebben er twee dagen over gedaan om spanten, dakpannen, hout enz, te lossen zodat de dekschuit weer weg kon.
Het aangekochte terrein is op de foto te zien. Het lag vol met verbrandde resten van de molen de Koperslager, die in Zaandijk stond, waar nu de showboat ligt. De molen verbrandde op 28 juli 1964 en het was de bedoeling geweest met de restanten de molen te herbouwen. Al met al hebben we bijna twee jaar nodig gehad om in de vrije tijd dit alles te verwijderen.
Het eerste wat is neergezet is de plee, niet op zijn huidige plaats maar midden op het terrein, vastgespijkerd aan een half verbrandde balk van de Koperslager en ging dienst doen als bergplaats van gereedschap en spijkers etc. . Hierna met vader Pos het hek gezet, van gebruikt hout en wane delen die in de late herfst 1974 of begin1975 is gemaakt.
Inmiddels staat het huisje er ook. Dit was in schotten uit elkaar gehaald en ik heb het alleen met behulp van de hijsmast weer in elkaar gezet. Het huisje staat niet op een fundering en af en toe moet ik het weer met een dommekracht waterpas stellen.