Het verhaal  over de bouw van een molen...Copyright © 2005 by "Stichting Het Klaverblad"  ∑  All Rights reserved  ∑ 
 
Het begon allemaal in 1957. De interesse voor molens werd opgewekt door mijn moeder met een verhaal over haar grootvader Jacob Eijdenberg, die blokmaler op de Krab was en in schoolschriften op schreef welke voorraden in de Krab aanwezig waren. Deze schriften zijn nog in mijn bezit, ons huwelijkscadeau was een aquarel van molen de Krab, geschilderd door de Carpentier , die bij ons inde Tuinstraat woonde. Hij schilderde naar een foto die in bezit van Cees Krijt was. Zo is ook de relatie met Cees Krijt ontstaan en heeft mij in contact gebracht met de vereniging de Zaansche Molen, waarvan ik in1959 lid ben geworden.
Wat er aan vooraf ging.....
In 1959 is molen Het Pink "in het licht" gezet in augustus en mij is gevraagd om mee te helpen met de rondleidingen ís avonds. Van het een kwam het ander en in 1961 of 1962 werd ik gevraagd voor een bestuursfunctie (2e penningmeester) .
In 1963 - 1964 werd paltrokmolen `de Gekroonde Poelenburg` overgeplaatst. In een van de bestuursvergaderingen vroeg voorzitter Frans Mars zich af ,`wat moeten we daar nou weer mee`. Omdat ik toen bij Simonsz houthandel (zagerij en schaverij) werkte als machinist (er werd nog met een stoommachine gewerkt) heb ik aangeboden om te proberen de molen weer aan het zagen te krijgen. Na een gesprek met Jan Simonsz (directeur) kon ik beschikken over zaaghout en zagen, gereedgemaakt in de slijperij van Simonsz. Met het zagen met de machine had ik ervaring, maar met de molen niet. Daarom heb ik meerdere gesprekken gehad met de gebroeders Piet en Cor de Boer van `de Held Jozua`.
En zo van af oktober 1964 soms met schade (aan schotels en wuifelaar) het zagen met de molen onder de knie gekregen. In 1966 was ik zo enthousiast dat ik met de molen mijn brood wilde verdienen, voor Hfl. 810,00 zaaghout gekocht om rustieke delen te zagen. Dit avontuur heeft enkele maanden geduurd want er was geen droog brood mee te verdienen.
Ik ben tot mei 1971 vrijetijds molenaar gebleven op de Gekroonde Poelenburg.
De reden dat ik daar gestopt ben, was dat de gebroeders Krijt de molen gingen huren, uit concurrentie oogpunt.
Toen ik molenaar af was is het plan geboren om zelf een molen te bouwen.